Extrem energibesparing med Victorsson som partner

OAK Amplifiers i Kungsbacka har utvecklat en revolutionerande teknik för professionella ljudförstärkare. Tekniken öppnar upp för en ny generation förstärkare som kommer ha samma prestanda som de traditionella, men med avsevärt lägre energiförbrukning. Sandra Otterdahl är VD på det relativt nystartade bolaget.

 

– Vår affärsidé är att skapa hållbara förstärkare med låg energiförbrukning och ett lågt klimatavtryck under produktens livscykel, säger Sandra. Förstärkarna i musikarenor måste i princip alltid stå på, eftersom säkringarna kan lösa ut när man stänger av och sätter på dem. Sådana förstärkare förbrukar cirka 100 watt per enhet när står de på tomgång. Genom att använda GaN-transistorer har vi reducerat energianvändningen vid tomgång med 90%. GaN-transistorer har betydligt högre verkningsgrad, vilket gör dem otroligt intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv.

Vi är fortfarande på utvecklingsstadiet men samarbetar nu med Victorson för att förpacka tekniken. De har kunskapen och förståelsen för vår produkt och kan bidra med mycket kunnande kring hur vi produktionsmässigt skapar ett välfungerande chassi av hög kvalitet med en tilltalande design i så få steg som möjligt. För närvarande befinner vi oss på prototyp-stadiet med ambitionen att kunna skapa en 16-kanalsförstärkare på 16000 watt som får plats i ett rack på endast en höjdenhet. Även om komponenterna har oerhört hög verkningsgrad blir värmeutvecklingen i chassit en stor utmaning. Än så länge finns det ingen tillverkare som har lyckats förpacka tekniken i en så liten enhet som vi vill, men tillsammans med Victorson hoppas vi klara det inom ett år. Vi har ett mycket tätt samarbete som förenklas av att vi har så nära till varandra. Vårt hållbarhetstänk omfattar allt från logistiken till en effektiv tillverkningsprocess, minimerad materialåtgång och energisnåla produkter med lång livslängd. Det är oerhört spännande att få vara nyskapande i en konservativ bransch. Att vi redan har fått stor uppmärksamhet på InfoComm-mässan i Orlando och mottagit Sveriges största innovationspris SKAPA för vår teknik, känns jättekul.

Nordic Labtech Pivab Lab.gruppen TAWI